Kleuren in huis
Kleuren

Laat los die kleurenregels!

Een tijdje geleden was ik in NYC en Boston en belandden we in deze leuke fifties diner. We hadden een hele gezellige avond met heerlijk eten en fantastisch personeel. Wat een gezellige plek. Ik was gefascineerd door de kleuren die ze in het restaurant hadden toegepast. Out of the box en ondersteunend aan het restaurant concept. Donkergroene wanden, het zou niet mijn eerste idee zijn en toch voelde het totaal okee. Dagelijks heb ik te maken met het dilemma van het kiezen van kleuren en het leek me een mooie aanleiding om weer eens iets the schrijven over kleurgebruik.

Rood kan niet met groen, al helemaal niet met paars, een kleine ruimte móet je licht houden en donkere kleuren maken een ruimte klein. Het is voor veel mensen lastig om een beslissing te nemen over kleuren in huis. Vaak kiest men dan voor het veilige wit. Maar als we niet oppassen hebben we straks allemaal een wit met zachtgrijs huis. En kan je eigen huis ook het huis van je buren zijn. Dat kan niet de bedoeling zijn toch? Jouw interieur is juist een heel persoonlijk iets, jouw plek waar jij je het fijnst voelt.
Los laten die kleurenregels dus! Weet je wat mijn kleurenregel is? Kies voor een kleur die goed voelt. Meer instinctief, jouw gevoel in jouw huis. De kleuren vertellen iets over wie je bent en waar je van houdt. Als een kleur voor jou goed voelt is het okee.

Natuurlijk heeft iedere toepassing van kleur z’n eigen effect. Bedenk daarom wel van te voren wat je wilt bereiken in een ruimte. Wil je een kleine ruimte groter laten lijken, kies voor een lichte kleur. Maar een donkerder kleur in een kleine ruimte, creëert juist weer intimiteit en warmte. Een grote ruimte juist kleiner en intiemer maken, ook dan een donkerder tint op de muren. Dus wat wil je met een ruimte is eigenlijk de belangrijkste vraag die je moet stellen. Voor de rest is het vooral “voelen”. Zorg wel voor balans en combineer kleur met wit en naturel. Zo ontstaat meer harmonie.

En is het resultaat niet wat je ervan verwacht en voelt het niet goed, dan is een ruimte zo weer in een andere kleur geverfd. Niet bang zijn dus, gewoon doen! Nog een kleine tip: kijk in je garderobekast. Zie je veel donkerblauw, een meer behoudende kleur, dan maar geen knalgeel op je muren smeren, ook al is het nog zo’n trend. En is je kast gevuld met veelal grijzen, waag je dan niet aan te sterke contrastkleuren. Bij een meer ton-sur-ton pallet voel je je waarschijnlijk veel fijner.
En als laatste: gun kleur de tijd! Soms is het even wennen omdat het anders is dan ervoor. Colour your world!